Algemeen

Functie eierstokken:

Je eierstokken hebben meerdere functies die allemaal leiden tot de vruchtbaarheid van de vrouw. Samen met de eileiders en de baarmoeder zorgen de eierstokken ervoor dat je bevrucht kunt raken. Maar als een van deze organen wegvalt, kun je niet meer op een natuurlijke manier zwanger worden. Eierstokken spelen dus een grote rol bij de bevruchting. Zo vindt er mede dankzij de eierstokken menstruatie plaats en kom je rond je vijftigste in de menopauze terecht.

De eierstokken hebben 2 functies:

  •  Ze maken hormonen aan;
  • Ze vormen eicellen en rijpen ze uit.

Aanmaak van hormonen

Hormonen zijn stoffen die ons lichaam zelf maakt. Ze worden uitgescheden in het bloed en beïnvloeden verschillende processen of organen in ons lichaam. De eierstokken produceren de vrouwelijke geslachtshormonen. Die hormoonproductie staat onder invloed van andere hormonen, die in de hersenen geproduceerd worden. De vrouwelijke geslachtshormonen beïnvloeden een aantal processen in het lichaam van een vrouw. Bijvoorbeeld de menstruatie en de vruchtbaarheid. Maar ook de vorming van botweefsel.

Eicellen

Al voor de geboorte zijn bij meisjes eicellen in de eierstokken aangelegd. Deze onrijpe cellen heten kiemcellen. In de puberteit rijpen deze onder invloed van hormonen uit. Niet alle aangelegde eicellen rijpen volledig uit. Verloopt dit proces goed, dan heeft een vrouw elke 4 weken een eisprong. Er komt dan een eicel via de eileider in de baarmoeder terecht.

Breidt eierstokkanker zich uit, dan kunt u last hebben van de volgende symptomen:

  •  Een opgeblazen gevoel of dikke buik: dit merkt u vaak doordat kleren niet goed meer passen
  •  Vol gevoel en/of moeite met eten
  •  Misselijkheid
  •  Bekken- of buikpijn
  •  Vaker dan normaal plassen
  •  Verstopping
  •  Abnormaal bloedverlies
  •  Vermoeidheid

Welke soorten eierstokkanker zijn er?

  • Bij ongeveer 80 tot 90% gaat het om epitheliale eierstokkanker of adenocarcinoom: een tumor die ontstaat uit epitheelcellen. Het epitheel is de buitenste laag cellen van de eierstok.
  • Bij 5 tot 8% gaat het om gonadale stromaceltumoren: een tumor die ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen in liggen.
  • Kiemceltumor: een tumor die ontstaat uit de kiemcellen. Dit zijn de onrijpe eicellen die in de eierstok liggen opgeslagen. Deze vorm van eierstokkanker is heel zeldzaam. Hij komt vooral voor bij jonge meisjes.

http://blausen.com/nl/video/eierstokkanker/

Deze link brengt u op een webiste waar het kort en duidelijk in beeld gebracht wordt.

Wij hebben een arts in Iran geïnterviewd. Aangezien één van ons op vakantie ging naar Iran heeft ze een arts geïnterviewd in Iran. Ook om te kijken of de behandelmethoden daar anders zijn dan in Nederland. Dit was een arts met de volgende functie:

  • Dr. Mahamed Amin Ghobadifar huisarts Iran

Dr. Mahamed Amin Ghobadifar (26) is afgestudeerd arts sinds 2016. Hij heeft gestudeerd bij Jahrom University of Medical Science te Iran. In de toekomst wil hij zich verder gaan specialiseren in plastisch chirurgie.

Interview:

Wat is eierstokkanker?

Laten we eerst beginnen bij het begin om een duidelijk zicht te krijgen van het verhaal van eierstokkanker, dus 'hoe komt eierstokkanker tot stand?' 

Als een gezond mens maakt je lichaam continue nieuwe cellen aan. Zo kun je groeien en worden verouderde en beschadigde huidcellen vervangen. Dit wordt allemaal geregeld door je lichaam, het is echt een nauwkeurig werk dus. 

Stel dat dit mis gaat in je lichaam en je cellen beginnen zich ongeremd te vermenigvuldigen. Wat gebeurt er dan denk je? Ja. Dan ontstaat er een tumor. 

Een tumor kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een kwaadaardige tumor spreken we van Kanker. 

Zo een ongeremd celdeling kan ook plaats vinden in/op de eierstokken van een vrouw, we noemen het ovarin carcinoma of eierstokkanker. 

Hoe herken je een kwaadaardige tumor?

Kwaadaardige tumoren hebben twee duidelijke kenmerken, namelijk: 

  • Ze dringen organen en de omliggende weefsels binnen  
  • Er is spraken van uitzaaiing door het heel lichaam  

Maar dat is nog lang niet alles want namelijk er zijn verschillende soorten eierstoktumoren, gezien het deel van de eierstok waaruit deze soort tumor ontstaat, scheiden we ze in drie groepen:

  • Epithiale eierstoktumor:  deze is de meest voorkomende vorm van eierstoktumoren (80 tot 90% van alle tumoren.). Hierbij ontstaat de tumor uit de buitenste laag cellen van de eierstok.  
  • Gonadale stromaceltumor: deze soort tumor ontstaat uit de laag weefsel waar de eicellen zich bevinden. 
  • Kiemceltumoren: deze soort ontstaat uit kiemcellen. 

 

Wat zijn de risico factoren? 

Eierstokkanker ontstaat bij vrouwen tussen 55 en 80 jaar. Er is uit het onderzoek gebleken en vastgesteld dat vrouwen die geen of weinig kinderen hebben gekregen een hogere kans hebben op eierstokkanker 

Bij ongeveer 5 tot 10 procent van de vrouwen met eierstokkanker komt het ziekte door een erfelijk aanleg. Deze vrouwen zijn draagster van een afwijking in het erfelijke materiaal en hebben een gen dat samen kan gaan met een verhoogde kans op borstkanker ( BRCA1-BRCA2-gen). 

 

Welke behandelingen worden toegepast in Iran voor eierstokkanker gezien de nieuwe technologie? 

 De behandeling van eierstokkanker bestaat uit een operatie ( Debulking ) waarbij de beide eierstokken en de baarmoeder worden verwijderd. Bij uitzaaiing volgt chemotherapie. 

Soms krijgt de patiënt eerst chemotherapie om de tumor kleiner te krijgen en daarna volgt er een operatie. 

 Chemotherapie bij eierstokkanker bestaat meestal uit zes kuren van verschillende medicijnen met een tussen tijd van ongeveer drie weken. Als de chirurg tijdens de eerste debulkingoperatie niet al het kanker weefsel verwijdt omdat de uitzaaiing heel breed is, volgt er een tweede debulkingoperatie na drie chemokuren.